U današnjem digitalnom dobu, prodaja putem interneta je postala nepobitna stvarnost koja je dramatično promenila način na koji trgovci i potrošači komuniciraju i posluju.

 U ovom blogu, istražićemo svet e-trgovine i otkriti zašto je ona postala preferirani način kupovine za sve više ljudi širom sveta.

Prednosti za Kupca

Kupci danas uživaju u prednostima kada je u pitanju kupovina preko interneta. Sa samo nekoliko klikova mišem ili dodira ekrana pametnog telefona, mogu pristupiti širokom spektru proizvoda i usluga iz udobnosti svog doma. Evo nekoliko ključnih prednosti za kupce:

 1. Praktičnost: Nikakvo putovanje do prodavnice ili gubljenje vremena u redovima. Kupovina preko interneta omogućava kupcima da brzo i jednostavno pronađu ono što traže.
 2. Širok Asortiman: Internet nudi ogroman izbor proizvoda i usluga iz različitih krajeva sveta. Kupci imaju mogućnost da uporede cene, karakteristike i recenzije pre nego što donesu odluku.
 3. Ponude i Popusti: Česte online akcije, popusti i ekskluzivne ponude čine online kupovinu posebno isplativom.

Kupovina na registrovanim web prodavnicama je od suštinskog značaja za kupca jer pružaju veću sigurnost, zaštitu ličnih podataka i garanciju za kvalitet proizvoda. Ovi prodavci često nude jasne uslove za povrat i reklamaciju, čineći iskustvo kupovine pouzdanijim i bezbednijim.

Prednosti za Prodavca

Prodavci takođe profitiraju od prelaska na online trgovinu. Evo nekoliko razloga zašto sve više poslovanja prepoznaje vrednost prodaje putem interneta:

 1. Niži Troškovi Operacije: Online prodavnice zahtevaju manje troškove u poređenju sa tradicionalnim prodavnicama. Bez potrebe za fizičkim prostorom i osobljem, troškovi su svedeni na minimum.
 2. Globalna Dostupnost: Internet ne poznaje geografske granice. Prodavci mogu da dosegnu do kupaca širom sveta, otvarajući nove tržišne segmente i šanse za rast.
 3. Precizno Ciljanje Kupaca: Analitika i marketing alati omogućavaju prodavcima da bolje razumeju potrebe i navike svojih kupaca, što znači bolje prilagođene ponude.

U narednim člancima istražićemo svet prodaje putem interneta, nudeći savete za uspešno vođenje online poslovanja i kako se pripremiti za izazove ovog dinamičnog tržišta.

E-trgovina je oblast koju strogo regulišu zakoni kako bi se osigurala zaštita interesa potrošača, transparentnost i fer poslovanje. Ključni zakoni u ovoj oblasti uključuju:

 1. Zakon o Zaštiti Potrošača: Štiti prava potrošača koji obavljaju online kupovinu, uključujući pravo na povrat proizvoda i pravilo o informisanosti.
 2. Zakon o Elektronskoj Trgovini: Definiše obaveze prodavaca u vezi sa informacijama o proizvodima, cenama i pravilima o vraćanju proizvoda.
 3. Zakon Oglašavanju: Reguliše upotrebu autorskih prava, zaštitnih znakova i patenata u online prodaji.
 4. Zakon o Zaštiti Podataka: Postavlja smernice za upotrebu ličnih podataka kupaca, štiteći ih od neovlašćenog pristupa i zloupotrebe.
 5. Međunarodne Regulative: Uključuju trgovinske sporazume i carinske zakone, posebno u slučajevima prekogranične e-trgovine.
 6. Zakon o fiskalizaciji
 7. Zako o PDV-u

Novine u ovoj oblasti  se pre svega osnose na Zakon o fiskalizaciji

Do kraja maja 2022 godine prodaja preko internet bila je izuzeta od obaveze evidentiranja na fiskalnoj kasi. Prelaskom na novi sistem fiskallizacije ovo izuzaće je prestalo da važi. To znači da se svaka prodaja fizičkom licu, bilo domaćem ili stranom,  mora evidentirati na elektronskom fiskalnom uređaju, bez obzira na način plaćanja ( gotovinom, čekom, platnom karticom, PayPal-om ili slično). Ukoliko se bavite isključivo e-prodajom, kupcu možete poslati I elektronski fiskalni račun.

Ukoliko Vam je ova tema interesantna , posedujete e-prodavnicu ili planirate da je otvorite, možete nas kontaktirati I poslati upit, a mi ćemo se potruditi  da Vam pružimo najbolja rešenja za Vaše poslovanje u e-trgovini i da vam bliže objasnimo sve nedoumice koje možete imati.

 Vaš uspeh je naš prioritet, i s radošću ćemo vas podržati i razjasniti sva pitanja u vezi sa knjigovodstvom za online prodaju